Mitä henna on? - Turvallisuus

Hennaa on käytetty ihon värjäämiseen jo tuhansia vuosia. Aito luonnonmukainen hennatahna sisältää henna-jauhetta, vettä, sitruunaa, sokeria ja tiettyjä eteerisiä öljyjä, esimerkiksi laventeliöljyä. Henna itsessään on kasvi, latinalaiselta nimeltään Lawsonia Inermis, jonka hienoksi jauhetuista lehdistä hennatahna sekoitetaan.

Ihon koristelemisella on pitkät kulttuuriperinteet. Hennaa on käytetty laajasti ympäri Keski-Itää, hennaperinteitä löytyy mm. Pohjois- ja Itä Afrikasta, Lähi-Idästä ja Etelä-Aasiasta. Hennalla uskotaan olevan myös antibakteerisia ja ihoa viilentäviä ominaisuuksia, jonka vuoksi etenkin jalkapohjia on aikoinaan värjätty punaisiksi aavikko-olosuhteissa.

Luonnon henna on väriltään aina ruosteen punaista. Väri kiinnittyy ihon keratiiniin, jota on eniten käsissä ja jaloissa. Sormet ja kädet värjääntyvät siis tummemmiksi kuin vartalon keskiosat. Ihon värjäytyminen on yksilöllisiä, ja joillakin harvoilla väri ei tartu ollenkaan. Henna ei tartu kasvikuituihin, mutta sillä voidaan värjätä ihon lisäksi myös hiuksia, kynsiä, villaa, silkkiä ja nahkaa.

Turvallisuus

HYVÄ TIETÄÄ hennasta

  • Käytän vain luonnonmukaisia hennajauheita ja sekoitan värjäävän tahnan itse, joten tiedän täsmälleen mitä hennatahnassani on. Sekoittamani hennatahna sisältää hennajauhetta, vettä, luomusitruunaa, luomusokeria ja eteeristä lavententeliöljyä.

  • Markkinoilla on paljon myös ei niin luonnonmukaisia hennatahnoja, joita tulee välttää niiden mahdollisen korkeiden PPD pitoisuuksien vuoksi. Etenkin ns. “musta henna” sisältää korkeita pitoisuuksia potentiaalisesti haitallisia kemikaaleja joista voi saada vakavankin allergisen reaktion. Kysy aina tahnan sisällöstä hennnataiteilijalta!

  • Myös hennalle itsessään voi olla allerginen, mutta se on erittäin harvinaista. Luonnon henna on myös Tukesin mukaan hyvin siedetty kosmeettinen väriaine.

  • Henna ei sovi G6PD-entsyymin puutoksesta kärsiville. (Läsimaissa hyvin harvinainen, aiheuttaa herkkyyttä hennan lisäksi mm. härkäpavuille ja tietyille lääkeaineille)

  • Henna ei sovi sitrusallergikoille, sillä se sisältää sitruunan mehua.

  • Tatuoinnit vain ehjälle ja terveelle iholle. Ei suositella pikkulapsille, sillä luonnon aineetkin ovat voimakkaita.

  • Tahnan sisältämä sitruuna on fototoksinen, eli saattaa aiheuttaa voimakkaalle auringonsäteilylle (korea uv) altistuessaan palovamman kaltaisia iho-oireita. Vältä siis altistusta voimakkaalle auringonvalolle tuoreen hennatatuoinnin kanssa vähintään ensimmäisen päivän ajan.

  • Myös luonnon aineet ovat vahvoja ja voivat joskus ärsyttää ihoa. Sitruuna ja ihoteippi ovat hennatahnan allergisoivimmat aineet, eli kovin vaarallisesta seoksesta ei ole kyse. Jos kutinaa tai kirvelyä kuitenkin ilmaantuu tulee tahna pestä samantien pois.

  • Akrylaattiallergikoille voidaan käyttää kiinnittämiseen sitrussuihketta tai sideharsoa ihoteipin sijasta.

Johanna Rautkoskihennablogi