Hennataiteilija-hennatatuointi-pienempi.jpg
 
 

Luonnonmukaiset hennatatuoinnit

Mitä henna on?

Hennaa on käytetty ihon värjäämiseen jo tuhansia vuosia. Aito luonnonmukainen hennatahna sisältää henna-jauhetta, vettä, sitruunaa, sokeria ja tiettyjä eteerisiä öljyjä, esimerkiksi laventeliöljyä. Henna itsessään on kasvi, latinalaiselta nimeltään Lawsonia Inermis, jonka hienoksi jauhetuista lehdistä hennatahna sekoitetaan.

Ihon koristelemisella on pitkät kulttuuriperinteet. Hennaa on käytetty laajasti ympäri Keski-Itää, hennaperinteitä löytyy mm. Pohjois- ja Itä Afrikasta, Lähi-Idästä ja Etelä-Aasiasta. Hennalla uskotaan olevan myös antibakteerisia ja ihoa viilentäviä ominaisuuksia, jonka vuoksi etenkin jalkapohjia on aikoinaan värjätty punaisiksi aavikko-olosuhteissa.

Luonnon henna on väriltään aina ruosteen punaista. Väri kiinnittyy ihon kreatiiniin, jota on eniten käsissä ja jaloissa. Sormet ja kädet värjääntyvät siis tummemmiksi kuin vartalon keskiosat. Ihon värjäytyminen on yksilöllisiä, ja joillakin harvoilla väri ei tartu ollenkaan. Henna ei tartu kasvikuituihin, mutta sillä voidaan värjätä ihon lisäksi myös hiuksia, kynsiä, villaa, silkkiä ja nahkaa. Hennattu iho ei rusketu kuvion kohdalta.

 

Selaa tästä kuvagalleriaa!

 

Luonnon hennatatuointi on prosessi

 • Hennatahna pursotetaan iholle vapaalla kädellä, joka vie kuvion koosta riippuen yleensä 10-50 minuuttia. Tahnan annetaan kuivua kosketuskuivaksi ja se suojataan ihoteipillä, sideharsolla tai sitruunasiirappisuihkeella vaikutusajan ajaksi (4-12 tuntia, esim. yön yli)

 • Vaikutusajan jälkeen teippi poistetaan iholta ja ihoon kiinni jääneet palaset rapsutetaan pois. Vältä vesipesua, sillä se nopeuttaa kuvien kulumista.

 • Henna on väriltään ensin kirkkaan oranssi ja tummenee vähitellen. Lopullisen tumman punaruskean sävyn kehittymiseen menee pari päivää.

 • Kuvio kestää iholla 1-2,5 viikkoa, riippuen ihon hoidosta ja hennatun alueen kulutuksesta

 • Hennan hoito-ohje: Vältä kuvioidun alueen hankausta ja kastumista jos mahdollista, jotta kuvio pysyisi mahdollisimman pitkään. Pidä iho kosteutettuna esim. kookosöljyllä, etenkin ennen alueen kastumista.

 
 

Tuotteet & hinnat

Yksittäiset hennatatuoinnit tilauksesta:

Varaa aika hennaukseen! Minulla ei ole tätä varten virallisia tiloja, mutta voin hennailla Keravalla esimerkiksi kahviloissa tai Jalotus Upcycling Collectiven tiloissa. Tarvittaessa liikun myös pääkaupunkiseudulle tms, jolloin matkakuluista sovitaan erikseen.

Hinta esimerkkejä:

 • Kämmenselät ja sormet (molemmat kädet) 30€

 • Käsivarsi kyynärpäästä alaspäin 40€

 • Käsivarsi olkapäästä ranteeseen 60€

 • Raskaushenna / Iso yksittäinen kuvio (30x30cm) 60€

  Hinnat perustuu aina kuvion vaatimustasoon ja käytettyyn aikaan, eli kerrothan toiveistasi niin arvioin tarvittaessa hinnan tapauskohtaisesti.

Lahjakortit: Anna aineeton elämyslahja! Saat postissa kauniin sinetillä suljetun kuoren, jonka kehtaa ojentaa eteenpäin. Lahjakortit alkaen 30€, hennaus toteutetaan ajanvarauksella Keravalla.

Hennauspiste tapahtumiin: Naisteniltoihin, pikkujouluihin, polttareihin, synttäreille, ohjelmanumeroksi, hemmotteluun! Tuntihinta 60€ (sis. alv. 24%) Pyydä tarjous!

Hennakurssit

 • Avoimia kursseja järjestetään silloin tällöin. Seuraava pidetään Keravalla 21.3.2019. Lisätietoa kurssista Facekookissa https://www.facebook.com/events/298803340832433/

 • Tilauksesta privaatisti tai ryhmille, kun haluat oppia hennataiteen salat ja palat halusta päästä kokeilemaan hennausta.

Soittele tai laita meiliä niin kerron lisää.

 
 
 

Turvallisuus

Hyvä tietää ennen hennan ottamista

 • Käytän vain luonnonmukaisia hennajauheita ja sekoitan värjäävän tahnan itse, joten tiedän täsmälleen mitä hennatahnassani on. Sekoittamani hennatahna sisältää hennajauhetta, vettä, luomusitruunaa, luomusokeria ja eteeristä luomulavententeliöljyä

 • Markkinoilla on paljon myös ei niin luonnonmukaisia hennatahnoja, joita tulee välttää niiden mahdollisen korkeiden PPD pitoisuuksien vuoksi. Etenkin ns. “musta henna” sisältää korkeita pitoisuuksia potentiaalisesti haitallisia kemikaaleja joista voi saada vakavankin allergisen reaktion. Kysy aina tahnan sisällöstä hennnataiteilijalta!

 • Myös hennalle itsessään voi olla allerginen, mutta se on erittäin harvinaista. Luonnon henna on myös Tukesin mukaan hyvin siedetty kosmeettinen väriaine

 • Henna ei sovi G6PD-entsyymin puutoksesta kärsiville. (Läsimaissa hyvin harvinainen, aiheuttaa herkkyyttä hennan lisäksi mm. härkäpavuille ja tietyille lääkeaineille)

 • Henna ei sovi sitrusallergikoille, sillä se sisältää sitruunan mehua

 • Tatuoinnit vain ehjälle ja terveelle iholle. Ei suositella pikkulapsille, sillä luonnon aineetkin ovat voimakkaita.

 • Sitruunasta ja laventelista johtuen altistusta suoralle auringonvalolle tulee välttää tuoreen hennatatuoinnin kanssa

 • Myös luonnon aineet ovat vahvoja ja voivat joskus ärsyttää ihoa. Sitruuna ja ihoteippi ovat hennatahnan allergisoivimmat aineet, eli kovin vaarallisesta seoksesta ei ole kyse. Jos kutinaa tai kirvelyä kuitenkin ilmaantuu tulee tahna pestä samantien pois.

 • Akrylaattiallergikoille voidaan käyttää kiinnittämiseen sitrussuihketta tai sideharsoa ihoteipin sijasta